Waarom is water zo belangrijk?

water

 

Waarschijnlijk heb je vaker gehoord dat het belangrijk is om bij het sporten genoeg te drinken. Het kan echter lastig zijn om daar steeds weer aan te denken, zeker als je met een intensieve training bezig bent en je op je bewegingen probeert te concentreren. Waarom is het dan toch zo belangrijk dat je dat flesje water mee blijft sjouwen? En wanneer is het verstandig om dat water te vervangen door sportdranken?

Na zuurstof is water het belangrijkste dat ons lichaam binnenkrijgt – het zorgt voor het functioneren van praktisch alle processen die plaatsvinden. Eén van de dingen die water doet, is het reguleren van de lichaamstemperatuur. Tijdens het sporten is dat van cruciaal belang. Wanneer je intensief beweegt, komt er immers warmte vrij – en als je dat niet onder controle houdt, kun je oververhit raken. Daarnaast speelt water ook een grote rol bij het opbouwen van nieuw spierweefsel. Wanneer je niet goed gehydrateerd bent, zullen de resultaten van je work-outs ook stevig tegenvallen.

Hoeveel water is genoeg?

Ieder mens zit anders in elkaar, en zodoende verschilt ook de waterbehoefte per persoon. Gemiddeld wordt mannen aangeraden om ongeveer 2,5 liter per dag te drinken, waar dat voor vrouwen 2 liter is. Drink in ieder geval altijd genoeg om geen dorst te krijgen; gebeurt dat wel, dan ben je eigenlijk al te laat. Het is daarom ook belangrijk om voor de training vast goed te drinken. Te veel drinken is erg moeilijk, dus neem liever iets meer water dan je nodig denkt te hebben dan iets minder. Twijfel je of je voldoende gedronken hebt? Dan kun je altijd na het sporten je urine checken: is die erg geel en troebel, dan was het te weinig.

Sportdrankjes

Sommige mensen zweren bij sportdrankjes om vochttekorten tijdens de training aan te vullen. Deze drankjes hebben één groot voordeel boven water: ze bevatten ook elektrolyten, stoffen die je via transpiratie verliest. Aan de andere kant zitten er echter ook bergen suiker in de meeste sportdranken, die je er dus weer af moet trainen. Om die reden is het af te raden om sportdranken te gebruiken tijdens kortere trainingen. Pas wanneer je meer dan een uur bezig bent, heb je zo veel gezweet dat je ze echt nodig hebt. Tot die tijd is water een prima alternatief – met veel minder suikers.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *