Steeds meer mensen gebruiken eiwitshakes, om af te vallen of om hun sportprestaties te verhogen. Eiwit zorgt immers voor de spieropbouw, en een flinke dosis ervan kan de krachttoename een flinke boost geven. Waar je echter wel op moet letten, is dat je een geschikte vorm van eiwit neemt. Vlak na het sporten heb je immers behoefte aan andere eiwitbronnen dan wanneer je gaan slapen.
Na de krachttraining
Eiwit is nuttig voor sporters omdat het kleine scheurtjes herstelt die tijdens het sporten in de spieren zijn ontstaan. Voor optimale resultaten moet dat herstel echter snel na de training plaatsvinden, het liefst binnen twee uur. Je zoekt hier dus naar een eiwit dat snel door het lichaam wordt opgenomen. Whey is dan het geschiktste; dit wordt van alle eiwitbronnen het snels door het lichaam opgenomen.
Voor de cardiotraining
Ook voor de cardio zijn eiwitten belangrijk, al is het om een andere reden. Wanneer je langdurig sport, probeert je lichaam aan energie te komen door spierweefsel en vet te gaan verbranden. Je wilt echter voorkomen dat je spieren kwijtraakt door de cardio! Daarom neem je van tevoren een flinke dosis eiwitten: je zorgt er op die manier voor dat je spieren behouden blijven. Opnieuw is whey het beste.
Voor het slapengaan
Terwijl je slaapt, herstelt je lichaam. Wanneer je dat proces wilt stimuleren, kan het zinvol zijn om een proteïne supplement te nemen voor je naar bed gaat. Vaak merk je het resultaat daarvan zodra je wakker wordt: je lichaam voelt frisser en uitgeruster aan. Belangrijk is dat je een eenvoudig op te nemen eiwitbron neemt, die over een langere periode eiwitten loslaat in je lichaam. Caseïne wordt hiervoor het meest gebruikt. Een andere optie is ei-eiwit, dat uit het wit van eieren gehaald wordt, maar dat is een stuk duurder.
Sojaeiwit
Ten slotte zijn er nog mensen die geen van bovenstaande eiwitvormen gebruiken omdat ze allemaal uit dierlijke bronnen afkomstig zijn: koemelk (whey en caseïne) of ei. Er bestaat dan nog een alternatief, namelijk sojaeiwit. Dit bevat echter niet alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Tenzij je dus een vegetariër bent of bijvoorbeeld een allergie hebt, is het aan te raden voor een andere bron te gaan.