Proteïnedieet

schalen met nootjes

 

Diëten zijn er in allerlei soorten en maten. Bij sommigen mag je geen koolhydraten meer eten, bij anderen juist wel, of je moet letten op de verhoudingen van koolhydraten en vet. Weer andere diëten focussen op eiwitten, waarvan je enorm veel binnen moet krijgen, of juist een bepaalde hoeveelheid die afhangt van je gewicht… Het is moeilijk om het overzicht te behouden wanneer je geconfronteerd wordt met zo’n overvloed aan mogelijkheden. Gelukkig is het ook prima mogelijk om resultaten te behalen met gewoon gezond eten. Proteïnen kunnen daarbij nuttig zijn.

Er zijn eiwitdiëten die voorschrijven dat je geen of bijna geen koolhydraten meer mag eten. Daar val je weliswaar razendsnel van af, maar die kilo’s vliegen er ook weer aan zodra je weer normaal begint te eten en drinken. Het is dan ook niet aan te raden om aan een dieet te beginnen dat louter eiwitten voorschrijft. Een flinke hoeveelheid eiwitten in een normaal, uitgebalanceerd dieet is echter een heel ander verhaal. Je eet dan gewoon gezond, je maakt alleen ook optimaal gebruik van de verschillende voorwaarden die proteïnen te bieden hebben. Op die manier is het ook een stuk makkelijker om het dieet vol te houden!

Wat zijn dan precies die voordelen van proteïne? Eén van de goede eigenschappen van dit macronutriënt is dat het je lichaam relatief veel moeite kost het te verteren. Dat klinkt misschien niet positief, maar is het juist wel, zeker als je op je gewicht probeert te letten. Allereerst blijft eiwitrijk voedsel wel tot twee keer langer in je maag zitten. Het gevolg: je voelt je langer verzadigd en snackt dus ook minder tussendoor. Daarnaast verbrandt je lichaam veel meer calorieën bij het verteren en opnemen van eiwitten. Die combinatie is duidelijk voordelig voor wie op dieet is.

Spieropbouw

Verder is proteïne ook de stof die ervoor zorgt dat je spierweefsel aanmaakt. Wanneer je een eiwitrijk voedingspatroon met sport combineert, wordt je dus al snel sterker. En dat heeft één enorm voordeel: hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je ook in rust verbrandt. Met andere woorden, eiwitten helpen je om bij wijze van spreken slapend af te vallen. Zo heb je niet eens een crashdieet meer nodig!

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *