De nieuwste technologie op het gebied van fastfood is de airfryer. Daarom namen wij van Hof van Alkmaar de proef op de som.
De air fryer is een apparaat wat de frituur vervangt. In de airfryer kun je alles klaarmaken wat je normaal gesproken in de frituur klaarmaakt, zoals snacks en friet. Natuurlijk komt er dan een belangrijke vraag naar boven. Aangezien alles wat uit de frituur komt als ongezond wordt beschouwd, denken veel mensen dat alles wat uit de airfryer komt ook ongezond is. Het wordt immers aangeprezen als een manier van frituren, waardoor die associatie meteen gemaakt wordt. Er is echter een groot verschil tussen een airfryer en een frituur.
Airfryer met friet
Frituur versus airfryer
De meeste mensen zullen wel bekend zijn met een frituur. Je doet er olie in, die warm je op en daarin bak je je snacks en friet. Op die manier wordt het eten heel snel gaar. Het nadeel hiervan is echter wel dat je ook heel veel olie binnen krijgt. Het eten zuigt namelijk een deel van de olie op. Zelfs als je het eten uit laat lekken op keukenpapier, krijg je daar nog een deel van binnen; je kunt namelijk niet alle olie eruit krijgen. Dat maakt dat frituren best wel ongezond is. Een airfryer werkt heel anders. Je producten worden niet gaar door warme olie, maar door hete lucht. Bij de meeste airfryers hoef je zelfs helemaal geen olie toe te voegen, of slechts één eetlepel voor friet voor vier personen. Je krijgt dus aanzienlijk minder olie binnen, wat een airfryer veel gezonder maakt dan een frituur. Wel krijg je de knapperigheid die je met een frituur kunt bereiken, daar hoef je absoluut geen compromis over te sluiten.
Denk niet dat je bij het uitzoeken van een airfryer weinig keus hebt. Er zijn tegenwoordig vele merken die eentje in het assortiment heeft. Denk hier bij aan merken als:
- Philips
- Montana
- Tristar
- Inventum
- Kenwood
- Watshome
Zo gezond is een airfryer
Een airfryer is niet zo ongezond als veel mensen denken. Dat begint natuurlijk al bij de manier van bakken. Bakken met hete lucht is heel gezond, omdat er helemaal geen stoffen toegevoegd worden aan het eten. Dat gebeurt wel als je frituurt, dan voeg je namelijk heel veel vet aan het eten toe. Wat je ook kunt doen met een airfryer, is er al je andere eten in klaarmaken. Dat klinkt misschien een beetje gek, want de associaties die veel mensen met een airfryer hebben is dat het de frituur vervangt en niet ook pannen en je oven. Toch kan dat gemakkelijk. Je kunt er allerlei dingen in klaarmaken, waarbij je over het algemeen veel minder olie nodig hebt dan wanneer je dat klaarmaakt in een pan of in de oven.
Wat er allemaal in kan
Nu vraag je je misschien af wat je dan allemaal klaar kunt maken in een airfryer. Natuurlijk zijn er de snacks en friet, dat is ook waar airfryers tot nu toe het meest voor gebruikt worden. Je kunt echter heel veel maaltijden klaar maken in de airfryer, van een hele kip, mits je airfryer groot genoeg is, tot allerlei groentes. Je kunt zelfs het effect van een barbecue nabootsen in de airfryer, omdat je op hele hoge temperaturen kunt bakken. Dat scheelt veel extra moeite en rook die je niet uit je kleren krijgt. Ook kun je zelfs broodjes bakken in de airfryer, doordat het eigenlijk een kleine, sterke heteluchtoven is. Dat gaat een stuk sneller dan in de oven, waardoor je zondagse ontbijtje nog sneller op tafel staat.
Airfryer stinkt niet
Er is nog een groot voordeel aan airfryers: ze stinken niet. Dat komt doordat je helemaal geen olie toe hoeft te voegen, of anders maar zo’n klein beetje dat je het niet ruikt. Bij frituren is dat altijd wel een probleem, de olie blijf je nog dagen ruiken. Airfryers hebben dit niet, wat ook een indicatie is van hoe gezond airfryers zijn. Het enige wat je ruikt, zijn de geuren van het eten wat je klaarmaakt. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, dat heb je ook als je iets in de oven klaarmaakt. Ook dat maakt dat een airfryer een goede toevoeging aan de keukenapparaten zal zijn.
Dus, is een airfryer gezond of niet?
Het zal nu wel duidelijk zijn; airfryers zijn erg gezond. Je hoeft nauwelijks olie te gebruiken, waardoor je eten veel minder vet bevat. Het is met name het vet wat frituren zo ongezond maakt, dat ligt niet zozeer aan de producten. Friet bijvoorbeeld is gewoon gesneden aardappel, en daar is natuurlijk niet veel mis mee. Als je op de gezonde toer wilt gaan of gewoon erg houdt van friet en snacks maar toch een beetje op de lijn wilt letten, is een airfryer erg geschikt. Airfryers zijn dus niet slecht voor je gezondheid en daarmee een zeer goede koop en past goed bij een dieet.
Robert zegt
De hoeveelheid kankerverwekkende (fijn)stof wat vrijkomt bij deze manier van voedsel bereiden is aanzienlijk hoger dan bij frituren. Ik doel op het stofje acrylamide. Dit is schadelijk. Dat wisten de meeste al natuurlijk maar het gaat om de hoeveelheid. Er komt meer acrylamide vrij in een airfryer tov frituren. Waar kies je dan voor ? Vet (dik worden dus ongezond) of ga je voor kankerverwekkend (nog ongezonder) ? Het is en blijft een ‘dingetje’.
BeArt zegt
Wanneer voedsel te heet wordt of te lang verhit, kan het Maillard-effect doorslaan. Er kan dan acrylamide ontstaan. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de stof ‘mogelijk kankerverwekkend’. Er zijn inderdaad studies die een link vinden tussen acrylamide en een toegenomen kans op nier-, baarmoeder en eierstokkanker (3). Volgens een onderzoek produceren airfryers 90% minder acrylamide dan traditionele friteuses op basis van olie.
Een beetje nuance is wel wenselijk als je dingen roept
Rogier zegt
Onzin, er komt niet meer acrylamide vrij bij een airfryer dan een friteuse. Het gaat om hoe bruin iets is na bereiding
Anno zegt
Dat is niet waar. Er is nog niet heel veel onderzoek naar gedaan maar een onderzoek uit 2015 laat zien dat er 75 tot 90% minder acrylamide wordt gevormt. Bron: https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1750-3841.12843
Andere fijnstoffen zijn niet meer dan wanneer je een normale braadpan gebruikt. Dus gewoon gebruiken.