• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Contact

Hof Van Alkmaar

Hof Van Alkmaar

Je bent hier: Home / Voeding / Airfryer: slecht voor je gezondheid?

24 november 2024 by Alkamaarder 4 Reacties

Airfryer: slecht voor je gezondheid?

De nieuwste technologie op het gebied van fastfood is de airfryer. Daarom namen wij van Hof van Alkmaar de proef op de som.

De air fryer is een apparaat wat de frituur vervangt. In de airfryer kun je alles klaarmaken wat je normaal gesproken in de frituur klaarmaakt, zoals snacks en friet. Natuurlijk komt er dan een belangrijke vraag naar boven. Aangezien alles wat uit de frituur komt als ongezond wordt beschouwd, denken veel mensen dat alles wat uit de airfryer komt ook ongezond is. Het wordt immers aangeprezen als een manier van frituren, waardoor die associatie meteen gemaakt wordt. Er is echter een groot verschil tussen een airfryer en een frituur.

Airfryer met friet

Airfryer gevuld met friet

Frituur versus airfryer

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met een frituur. Je doet er olie in, die warm je op en daarin bak je je snacks en friet. Op die manier wordt het eten heel snel gaar. Het nadeel hiervan is echter wel dat je ook heel veel olie binnen krijgt. Het eten zuigt namelijk een deel van de olie op. Zelfs als je het eten uit laat lekken op keukenpapier, krijg je daar nog een deel van binnen; je kunt namelijk niet alle olie eruit krijgen. Dat maakt dat frituren best wel ongezond is. Een airfryer werkt heel anders. Je producten worden niet gaar door warme olie, maar door hete lucht. Bij de meeste airfryers hoef je zelfs helemaal geen olie toe te voegen, of slechts één eetlepel voor friet voor vier personen. Je krijgt dus aanzienlijk minder olie binnen, wat een airfryer veel gezonder maakt dan een frituur. Wel krijg je de knapperigheid die je met een frituur kunt bereiken, daar hoef je absoluut geen compromis over te sluiten.

Denk niet dat je bij het uitzoeken van een airfryer weinig keus hebt. Er zijn tegenwoordig vele merken die eentje in het assortiment heeft. Denk hier bij aan merken als:

  • Philips
  • Montana
  • Tristar
  • Inventum
  • Kenwood
  • Watshome

Zo gezond is een airfryer

Een airfryer is niet zo ongezond als veel mensen denken. Dat begint natuurlijk al bij de manier van bakken. Bakken met hete lucht is heel gezond, omdat er helemaal geen stoffen toegevoegd worden aan het eten. Dat gebeurt wel als je frituurt, dan voeg je namelijk heel veel vet aan het eten toe. Wat je ook kunt doen met een airfryer, is er al je andere eten in klaarmaken. Dat klinkt misschien een beetje gek, want de associaties die veel mensen met een airfryer hebben is dat het de frituur vervangt en niet ook pannen en je oven. Toch kan dat gemakkelijk. Je kunt er allerlei dingen in klaarmaken, waarbij je over het algemeen veel minder olie nodig hebt dan wanneer je dat klaarmaakt in een pan of in de oven.

Wat er allemaal in kan

Nu vraag je je misschien af wat je dan allemaal klaar kunt maken in een airfryer. Natuurlijk zijn er de snacks en friet, dat is ook waar airfryers tot nu toe het meest voor gebruikt worden. Je kunt echter heel veel maaltijden klaar maken in de airfryer, van een hele kip, mits je airfryer groot genoeg is, tot allerlei groentes. Je kunt zelfs het effect van een barbecue nabootsen in de airfryer, omdat je op hele hoge temperaturen kunt bakken. Dat scheelt veel extra moeite en rook die je niet uit je kleren krijgt. Ook kun je zelfs broodjes bakken in de airfryer, doordat het eigenlijk een kleine, sterke heteluchtoven is. Dat gaat een stuk sneller dan in de oven, waardoor je zondagse ontbijtje nog sneller op tafel staat.

Airfryer stinkt niet

Er is nog een groot voordeel aan airfryers: ze stinken niet. Dat komt doordat je helemaal geen olie toe hoeft te voegen, of anders maar zo’n klein beetje dat je het niet ruikt. Bij frituren is dat altijd wel een probleem, de olie blijf je nog dagen ruiken. Airfryers hebben dit niet, wat ook een indicatie is van hoe gezond airfryers zijn. Het enige wat je ruikt, zijn de geuren van het eten wat je klaarmaakt. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, dat heb je ook als je iets in de oven klaarmaakt. Ook dat maakt dat een airfryer een goede toevoeging aan de keukenapparaten zal zijn.

Dus, is een airfryer gezond of niet?

Het zal nu wel duidelijk zijn; airfryers zijn erg gezond. Je hoeft nauwelijks olie te gebruiken, waardoor je eten veel minder vet bevat. Het is met name het vet wat frituren zo ongezond maakt, dat ligt niet zozeer aan de producten. Friet bijvoorbeeld is gewoon gesneden aardappel, en daar is natuurlijk niet veel mis mee. Als je op de gezonde toer wilt gaan of gewoon erg houdt van friet en snacks maar toch een beetje op de lijn wilt letten, is een airfryer erg geschikt. Airfryers zijn dus niet slecht voor je gezondheid en daarmee een zeer goede koop en past goed bij een dieet.

 

Categorie: Voeding

Lees Interacties

Reacties

  1. Robert zegt

    7 juli 2022 om 10:57

    De hoeveelheid kankerverwekkende (fijn)stof wat vrijkomt bij deze manier van voedsel bereiden is aanzienlijk hoger dan bij frituren. Ik doel op het stofje acrylamide. Dit is schadelijk. Dat wisten de meeste al natuurlijk maar het gaat om de hoeveelheid. Er komt meer acrylamide vrij in een airfryer tov frituren. Waar kies je dan voor ? Vet (dik worden dus ongezond) of ga je voor kankerverwekkend (nog ongezonder) ? Het is en blijft een ‘dingetje’.

    Beantwoorden
    • BeArt zegt

      1 december 2022 om 12:30

      Wanneer voedsel te heet wordt of te lang verhit, kan het Maillard-effect doorslaan. Er kan dan acrylamide ontstaan. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de stof ‘mogelijk kankerverwekkend’. Er zijn inderdaad studies die een link vinden tussen acrylamide en een toegenomen kans op nier-, baarmoeder en eierstokkanker (3). Volgens een onderzoek produceren airfryers 90% minder acrylamide dan traditionele friteuses op basis van olie.

      Een beetje nuance is wel wenselijk als je dingen roept

      Beantwoorden
    • Rogier zegt

      11 februari 2023 om 18:43

      Onzin, er komt niet meer acrylamide vrij bij een airfryer dan een friteuse. Het gaat om hoe bruin iets is na bereiding

      Beantwoorden
  2. Anno zegt

    19 december 2022 om 15:15

    Dat is niet waar. Er is nog niet heel veel onderzoek naar gedaan maar een onderzoek uit 2015 laat zien dat er 75 tot 90% minder acrylamide wordt gevormt. Bron: https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1750-3841.12843

    Andere fijnstoffen zijn niet meer dan wanneer je een normale braadpan gebruikt. Dus gewoon gebruiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA


Primaire Sidebar

Het Hof van Alkmaar - Logo

Recente berichten

  • Waarom is water zo belangrijk?
  • Definitief ontharen in Rotterdam
  • Proteïnedieet
  • Het adonis complex
  • Wat zijn de meeste voorkomende testosteron bijwerkingen?

Archieven

  • mei 2025
  • april 2025
  • maart 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024

Handcrafted with on the Genesis Framework